De mogelijkheden van robotisering lijken eindeloos. Er zijn kleine oogstrobots die bodembeschadiging voorkomen, melk-, mest- en voerrobots in de veehouderij en drones die voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden. Drones kunnen met diverse camera’s en sensoren worden uitgerust. In natuurbeheer kunnen drones bijvoorbeeld worden ingezet voor het doen van vegetatie inventarisaties: welke bomen en struiken staan er en hoeveel oppervlakte en volume nemen die in? Vanaf de grond is het werk tijdrovend en niet altijd even accuraat. Drones kunnen dan uitkomst bieden: ze zorgen voor preciezere data en beelden, en vaak lagere kosten.
De robotdichtheid in de food sector is relatief laag, maar de branche is bezig met een inhaalslag. Vooralsnog zit de groei vooral aan het begin, met name in de primaire sector, en einde van de keten. Aan het eind van de keten zorgen robots steeds vaker voor het verpakken en etiketteren van producten en voor de logistiek. Ook testen supermarkten of een volledig digitale winkel, bomvol technologische vernieuwingen, haalbaar is. Zo is er geen kassa en het zelf scannen van de producten hoeft niet meer.