Digitalisering en technologie wint bij groenpact impactprijs
Onderwerp
impactprijzen, groenpact, onderwijs
Jaarlijks reikt Groenpact impactprijzen van €2.500,- uit aan leerlingen en studenten die in actie zijn gekomen met een goed idee. Zij bedenken en ontwikkelen met een frisse en onbevooroordeelde blik oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dit jaar kwamen de winnaars van zowel mbo, hbo als wo met een technologische oplossing.
Trekker op waterstof
Binnen de categorie mbo waren de winnaars, studenten van Aventus mbo Apeldoorn, de enige met een technische oplossing. Zij bouwden een diesel aangedreven tractor om naar een tractor die rijdt op waterstof. Dit biedt oplossingen voor de uitdagende energietransitie waar ook agrariërs een rol in krijgen. Door gebruikt te maken van groene waterstof die de interne accu constant oplaad komt de tractor nooit midden in het veld stil te staan.
Solis Waterstof Trekker - ROC Aventus
Bron: GroenPact 2.0
De solis waterstoftractor verdiende volgens de jury de prijs omdat het project nieuwe techniek inzet om maatschappelijke doelen te bereiken. De integratie van waterstof in bestaande tractoren heeft het potentieel om de landbouwsector duurzamer te maken. Bovendien is het project overdraagbaar en hands on, zodat de volgende lichting studenten ermee het project nog verder kan uitwerken.
Geo-informatie voor evacuatie
In de categorie hbo gingen studenten van HAS Green Academy er met de prijs vandoor. Zij ontwikkelde met behulp van geo-informatie systemen een viewer die veehouders kunnen gebruiken om zich voor te bereiden op evacuaties bij overstromingen. Zo kunnen zij met de inzet van technologie bij dreigend hoog water snel zien waar de dieren zijn. Dit maakt het makkelijker de dieren op tijd te redden en daarmee kosten beperken of zelfs voorkomen.
Vee evacuaties bij noodsituaties - HAS Green Academy
Bron: GroenPact 2.0
De jury wees het project als winnaar aan door zijn praktische en concrete aard. De viewer die door de studenten van HAS Green Academy werd ontwikkeld is daadwerkelijk gerealiseerd. Deze draagt bij aan een relevante maatschappelijke opgave, klimaatverandering, en kan door samenwerking onnodige kosten voorkomen en levens van dieren redden.
Draagbare verticale kas
De winnaar van de categorie universiteit ontwikkelde een draagbare verticale kas, de hippotainer, waarin groente kunnen groeien in tijden van teruglopende bodemgezondheid en watertekorten. De kas, die zich bevindt in een koelcontainer omvat alles wat nodig is voor het groeien van groente, van zaaien tot oogst. De studenten van Wageningen University & Research ontwikkelde en testten de Hippotainer zelf. De draagbare kas wordt nu in Oekraïne gebruikt door mensen die door de bezetting op de vlucht moesten.
Hippotainer - Wageningen University
Bron: GroenPact 2.0
Volgens de jury verdiende de hippotainer de prijs door zijn maatschappelijk relevantie op het gebied van voedselzekerheid. Het biedt in mooie oplossing om ook verafgelegen en klimatologisch lastige gebieden toegang te geven tot verse groente. Daarnaast is de mogelijke impact van het project groot aangezien het logistiek haalbaar en direct toepasbaar is en het project verder gaat als bedrijf.
Sensoren in glastuinbouw
Een technologische oplossing kwam niet alleen van de winnaar van de categorie universiteit. Ook de genomineerde ‘Predicting localized disease risk in greenhouse horticulture’ zetten technologie in om te komen tot een oplossing. Zij gebruikten data van verschillende sensoren in een kas om zo een applicatie te ontwikkelen die glastuinders kunnen gebruiken voor beoordelen van het ziekterisico op hun bedrijf.
Predicting localized disease risk in greenhouse horticulture - Wageningen University
Bron: GroenPact 2.0
Ook bij dit project zag de jury maatschappelijke relevatie. Op dit moment is er namelijk veel onderzoek naar de toepassing van sensoren. Dit is belangrijk om teelt te optimaliseren en in dit geval chemische gewasbescherming te beperken.
Impact op beroepen en onderwijs
De uitdagingen in de groene sector kunnen steeds vaker met behulp van digitalisering en nieuwe technologie aangepakt worden. Ook een keuzes om duurzamer te telen kunnen in belangrijke mate ondersteund worden door informatie uit sensoren, data analyse of gebruik van precisietechnologie. Ook deze impactprijs laat zien dat technologie steeds belangrijker wordt en dat we dus ook steeds meer kennis en vaardigheden van en over digitalisering & technologie nodig hebben. Het programma Digitalisering & Technologie helpt docenten of brancheorganisaties die kennis in scholingsprogromma’s en curricula te integreren.