Nieuws

Open Education Week: Vijf tips voor vrij toegankelijke leermiddelen

Bron foto: Khanchit Khirisutchalual, E-learning on laptop (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    open leermateriaal, lespakketten, e-learning
  • Interessant voor
    docenten, groen onderwijs
Bekijk de bronnen
Tijdens de jaarlijkse Open Education Week is er extra aandacht voor vrij toegankelijk leermateriaal. Een mooi moment om stil te staan bij al het moois dat Groen Kennisnet op dit vlak te bieden heeft.

Misschien is het je al opgevallen, maar alle informatie op Groen Kennisnet is open toegankelijk. Je hebt geen account nodig om bij informatie te komen en er is geen reclame op het platform. Ook alle leermaterialen op Groen Kennisnet zijn vrij toegankelijk en voor iedereen te gebruiken. Deze vijf leermaterialen verdienen extra aandacht.

1. Leerboek natuurinclusieve Landbouw in de praktijk

Natuurinclusieve landbouw wordt in het groen onderwijs tegenwoordig niet meer gezien als een losstaand vak maar als een thema dat veel raakvlak heeft met andere vakken. Om je als docent te helpen om natuurinclusieve onderwerpen en perspectieven steviger in je lessen te integreren is dit leerboek een ideaal begin. Niet alleen zijn de hoofdstukken lekker praktijkgericht en voorzien van aansprekende voorbeelden, ook de afbeeldingen uit ieder hoofdstuk zijn in een powerpoint beschikbaar zodat je ze echt in je huidige lessen kunt passen. Het lesboek is zowel in .pdf en hardcopy beschikbaar.

2. Kassim

De ontwerpprincipes van een kas begrijpen vereist een flinke dosis abstract denkvermogen. Om studenten daar spelenderwijs mee op weg te helpen is de online simulatietool Kassim een mooie uitkomst. Door de variabelen aan te passen zie je wat het effect is op het klimaat in de kas en de gezondheid van het gewas.

Bij deze tool is een opdrachtenboek beschikbaar voor gebruik in het mbo-onderwijs. Ook is er een serious game variant die geschikt is voor het hbo en wo onderwijs.

3. Een platform voor digitale leermiddelen

De tool Kassim staat niet op zichzelf. Het is net als tientallen anderen digitale leermiddelen onderdeel van de Groen Kennisnet wiki. Hier vind je diverse wiki's en andere e-learnings die Groen Kennisnet in samenwerking met kennispartners aanbiedt. Door het handige overzicht dat verdeeld is in sector vind je alle wiki's die voor jou interessant zijn. Zo kunnen tuinders uit open teelten terecht bij de wiki precisielandbouw die een onafhankelijk overzicht geeft van de precisielandbouw in de open teelten en kunnen (toekomstig) veehouders terecht bij de wiki cursusmateriaal veerhouderij.

4. Groen Kennisnet tipt de docent

Het meeste leermateriaal op Groen Kennisnet is ontwikkeld en aangeleverd door partners uit het groen onderwijs. Als je ook open leermateriaal wilt delen, neem dan even contact op met de redactie. Aanvullend op deze leermaterialen vind je in de reeks ‘Groen Kennisnet tipt de docent’ korte lespakketten die door Groen Kennisnet zelf ontwikkeld zijn. Hierbij speelt Groen Kennisnet in op actuele thema’s en ontwikkelingen in het groene domein, en brengt het interessante en laagdrempelige bronnen zoals factsheets, video’s en praatplaten op een toegankelijke manier het klaslokaal in. Over uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld bodemgezondheid, antibiotica, myopathie bij paarden, onkruid herkennen en de wolf is een tip voor de docent beschikbaar. Alle 40 tips vind je in dit overzicht.

5. Startpagina leermiddelen

Op de startpagina leermiddelen vind je een actueel overzicht van open leermaterialen. Ook vind je hier een agenda met bijeenkomsten die voor het onderwijs relevant zijn zoals docentendagen en webinars. Op dit moment lees je er alles over het huidige maandthema en staat er een collectie aan open leermateriaal over ondernemerschap in de etalage. Met regelmaat wordt deze pagina voorzien van nieuw materiaal dus houdt het in de gaten!

Tijdens de jaarlijkse Open Education Week, van 3 tot 7 maart, staat wereldwijd open onderwijs centraal. Onderwijsinstellingen delen successen en ervaringen via events, workshops, webinars en sessies. Deze week is gewijd aan het bevorderen van open onderwijs en het delen van successen en ervaringen.