Nieuws
Nieuws
Nieuws
Innovatieve technologie helpt de weidevogel verder
Van plasdraspompen, wildcamera’s tot drones die werken met AI. Er is steeds meer innovatieve technologie die agrarische collectieven, boeren en vrijwilligers kunnen gebruiken bij het beheer en de bescherming van weidevogels. Een rondje langs de deskundigen in het veld. Tekst: Pieter Verbeek
Nieuws
Nieuw dossier over klimaat op Groen Kennisnet
Het klimaat verandert en dat heeft grote gevolgen voor het groene domein. Heter, droger, natter en onvoorspelbaarder weer beïnvloedt jouw werkveld, nu en in de toekomst. In het nieuwe Groen Kennisnet dossier ontdek je de impact van klimaatverandering, leer je wat je kunt doen om uitstoot te verminderen en hoe je je kunt aanpassen aan een veranderend klimaat.
Nieuws
Techniek geeft veel voordelen bij soortenmonitoring
Monitoring van soorten is tot nu toe vaak mensenwerk, maar dat vraagt veel tijd en arbeid. Nieuwe technieken ondersteunen deze monitoring en dat is hard nodig in deze tijd van snelle achteruitgang van de biodiversiteit.
Nieuws
Na mobiele melkrobot ook hooimelk
Joost Samsom is samen met zijn zoon Simon biologische melkveehouder in Wilnis. Ze hebben een mobiele melkrobot, een paviljoen en willen overstappen op hooimelk. Groen Kennisnet sprak Joost in de zomer van 2024 over zijn ambities en wensen voor zijn bedrijf.
Nieuws
De groei van bomen op wel één duizendste millimeter vastleggen
Al sinds 2008 wordt de groei van tientallen bomen in Nederland heel nauwkeurig gemeten. Dankzij de zogenoemde dendrometers wordt met een precisie tot op de duizendste millimeter elk uur de omtrek van de boom geregistreerd. Deze unieke gegevens kunnen inzichten geven over hoe bomen reageren op extreme weersomstandigheden. Sinds een jaar zijn ze via het DendroPortaal vrij toegankelijk.
Nieuws
Digitalisering en technologie wint bij groenpact impactprijs
Digitalisering en technologie zijn niet meer weg te denk uit het groene domein. Dat werd ook duidelijk tijdens de uitreiking van de Groenpact impactprijzen op maandag 3 juni 2024. Maar liefst drie van de vijf winnaars zochten technische oplossingen voor hun vraagstukken
Nieuws
Reductie broeikasgassen in de landbouw
Eén van de klimaatdoelen is een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 55% in 2030 ten opzichte van 1990. In de landbouw wordt gewerkt aan een vermindering van deze uitstoot, op uiteenlopende manieren. Verduurzaming van landbouw-voertuigen is een optie, maar een gezamenlijke aanpak ontbreekt.
Nieuws
Robots die onkruid wieden
Als boer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewas dat je wilt telen alle ruimte krijgt om te groeien en niet hoeft te concurreren met ongewenste plantgroei (het onkruid). Met gewasbeschermingsmiddelen kun je heel gericht onkruid bestrijden, maar dit heeft ook effecten op onze omgeving. Daarom worden de regels rond het gebruik ervan steeds strenger. En omdat het meestal gaat om grote oppervlakken en het handmatig wieden erg arbeidsintensief en kostbaar is wordt in de akkerbouw nu volop geëxperimenteerd met allerlei wiedrobots.
Nieuws
Vergroening van steden met behulp van technologie
Al een aantal jaren is er een trend om meer groen in de stad op te nemen. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens hittegolven in de stad verlagen, zorgen voor schaduw, hebben effect op vochtigheid en zo het hitte-eiland effect verminderen. Hierdoor is het prettiger leven in de stad en ondervinden mensen minder last van hitte. En een groene omgeving stimuleert het gebruik van de fietsen en wandelen waardoor ook de uitstoot wordt beperkt.
Nieuws
PreciSIAlandbouw levert praktische kennis op
Het project PreciSIAlandbouw heeft vijf opzichzelfstaande rapporten opgeleverd op vijf thema's: sensortechnologie, kennis en advies, robotisering, digitalisering en verdienmodellen. De rapporten zijn bedoeld voor de praktijk, het onderwijs en de onderzoeksgemeenschap. Groen Kennisnet interviewt Corné Kocks, lector Precisielandbouw & Smart Farming. Wat zijn de belangrijkste resultaten en waar is hij het meest trots op?
Nieuws
Hackathon zet biodiversiteit op de kaart
Hoe kunnen we data slim gebruiken om de biodiversiteit te herstellen? Vijf teams van deskundigen, ingenieurs, studenten en onderzoekers bogen zich 48 uur lang over deze vraag in de vorm van een Hackathon. Het speurwerk leverde niet alleen nieuwe inzichten op over de biodiversiteit in Nederland, maar ook welke rol AI hierin kan spelen. Wat ontdekten de finalisten?
Nieuws
Een leefbare stad met AI
Een stad waar het lekker leven is voor mensen én voor dieren. Met een ruime biodiversiteit, genoeg groen en verkoeling in de steeds warmere zomers. Dat klinkt fantastisch, toch? Amsterdamse studenten van Yuverta leren hoe ze steden zo leefbaar mogelijk maken. Dat doen ze met behulp van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ook wel AI).
Nieuws
De zelfrijdende trekker
De akkers bemesten terwijl de boer de koeien melkt (of een kopje koffie drinkt)? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan binnenkort écht. Boeren die doen aan precisielandbouw experimenteren met een autonome trekker: eentje die zelf rijdt en zelf klussen uitvoer
Nieuws
Minder voedselverspilling met de hulp van AI
Van al het voedsel dat we produceren gooien we een derde weg. Ja, dat is veel hè? Als we voedselverspilling verminderen, heeft dat direct effect op onze uitstoot en de staat van de aarde. Een slimme uitvinding met behulp van kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI) helpt ons op weg.
Nieuws
Dierziektes voorkomen met sensoren en AI
Dieren kunnen niet praten, maar met sensoren weten veehouders tegenwoordig meteen wat er speelt. Sterker nog: met speciale sensoren en kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI genoemd) worden dierziektes voorspeld. Hoe werkt dat dan?
Nieuws
Biodiversiteit tellen en meten met AI
Mensen hebben effect op de diversiteit en verspreiding van planten en dieren. Dat is inmiddels wel duidelijk. We proberen die effecten op allerlei manieren te meten en te begrijpen. (En waar mogelijk, willen we ze natuurlijk het liefst bijsturen.) Dat doen we door te kijken, maar kunstmatige intelligentie (AI) helpt ons tegenwoordig ook een handje...
Nieuws
Website freshknowledge.eu vindbaar in onze kennisbank
De website www.freshknowledge.eu maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk en toepasbaar voor mensen die werkzaam zijn in de groente- en fruitsector. De webpagina's zijn nu ook te vinden via de zoekbox op Groen Kennisnet.
Nieuws
Robotisering in de glastuinbouw
Robotisering in de glastuinbouw komt in een stroomversnelling. Ondernemers zien robotisering als de oplossing voor duur personeel. Voor succesvolle ontwikkeling van robots is samenwerking tussen ontwikkelaars van diverse disciplines, sectororganisaties en bedrijven een vereiste.
Nieuws
Sneller subsidie dankzij big data
Van satellieten tot mobiele telefoons: het werk van boeren (en de overheden waar zij afspraken mee maken) kan een stuk makkelijker door technologie. Met het Europese NIVA-project van Wageningen University & Research testen negen landen data-innovaties voor hun landbouwbeleid, variërend van slimme camera-apps tot smart contracts.
Nieuws
PreciSIAlandbouw: inventariserend onderzoek naar het gebruik van precisielandbouw door de akkerbouwer en robotisering in dienst van kringlooplandbouw
CoE Groen presenteert twee resultaten van een nieuwe project PreciSIAlandbouw, dat loopt van juni 2021 tot eind mei 2023. Bij het project PreciSIAlandbouw staat het ontwikkelen van kennis in samenwerking met Wageningen Universiteit, hbo, mbo, bedrijfsleven, brancheorganisaties, praktijkcentra en overheid centraal. In werkpakket 2 ligt de focus op precisielandbouw in de akkerbouw en in werkpakket 3 onderzoekt het team de kansen van robotisering in de kringlooplandbouw. De resultaten van deze onderzoeken zullen straks op Groen Kennisnet te vinden zijn.
Nieuws
Precisielandbouw: volop mogelijkheden en koudwatervrees bij boeren
Precisielandbouw staat voor het GPS-gestuurd werken op het veld en smart farming voor het verwerken van meetresultaten in taakkaarten om precisietechnieken toe te passen. Het biedt een zee aan mogelijkheden om kosten te besparen en het milieu te ontzien, maar de praktijk is weerbarstig, blijkt uit tal van projecten.
Nieuws
Platform Farmmaps biedt emissieprotocollen voor gewasbeschermingsmiddelen
Twee protocollen van platform Farmmaps bieden akkerbouwers houvast voor het verminderen van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf of het perceel.
Nieuws
Website freshknowledge.eu gelanceerd door WUR
De website www.freshknowledge.eu maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk en toepasbaar voor mensen die werkzaam zijn in de groente- en fruitsector.
Nieuws
To2morrow: SmartAgriHubs
Er zit veel innovatiekracht in de groene sector, ook op internationaal en Europees niveau. In deze serie lees je over grensoverstijgende projecten, en wat ze voor jouw praktijk kunnen betekenen. Deze week: SmartAgriHubs
Nieuws
Educatief Programma Floriade van start met vier groene thema's
Docenten opgelet! Met het Educatief Programma Floriade kan je samen met je schoolklas aan de slag met een actueel duurzaamheidsvraagstuk uit het bedrijfsleven of van maatschappelijke organisaties.
Nieuws
Drones helpen bij precisiebemesting
Precisiebemesting gaat over de juiste hoeveelheid bemesting op het juiste moment op de juiste plek. Hiervoor is nauwkeurige informatie van het gewas nodig en drones bieden dit, veel meer dan satellietbeelden. De ondernemer blijft belangrijk, hij moet zorgen voor de interpretatie van de beelden.
Nieuws
Cursus Kunstmatige Intelligentie voor Agri & Food
Op 1 november lanceerde de Nederlandse AI Coalitie in samenwerking met Topsector Agri & Food en Groenpact de AI-cursus voor Agri en Food. Dit is de eerste Artificiële Intelligentie-cursus voor de sector Agri en Food. In 11 kennis-sessies krijg je meer inzicht in het begrip Artificiële Intelligentie (AI) en de toepassingen hiervan in de agri & food sector.
Nieuws
Boeren & data: biedt digitaliseringsvisie dé uitkomst?
Er zijn meer dan twintig platforms voor precisielandbouw en er bestaat nog geen regelgeving of handvatten vanuit de overheid. De recentelijke Kamervragen over de inzet van big data binnen de landbouw zijn door het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) beantwoord. Uit deze antwoorden blijkt dat er nog veel knelpunten zijn en de overstap voor boeren allesbehalve soepel verloopt. Op het gebied van big data en de verschillende softwarepakketten is nog veel winst te behalen.
Nieuws
Beter boeren met data
Door data te verzamelen en die te analyseren kun je de bedrijfsvoering optimaliseren. Veel boeren verzamelen data. In de podcastserie Databoeren praat redacteur Chris Vlaanderen met ondernemers en een onderzoeker.
Nieuws
Precisietechnologie en pootaardappelen: meten is weten
Met behulp van precisietechnologie kun je de beste pootaardappelen uit het land halen. Het idee is dat in de toekomst de pootaardappel van plant tot lopende band tot in detail kan worden gevolgd. Een eerste stap wordt gedaan binnen het POP3-project Precisie technologische ontwikkeling in Pootaardappelen.
Nieuws