Nieuws

Group
Nieuws
Als boer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewas dat je wilt telen alle ruimte krijgt om te groeien en niet hoeft te concurreren met ongewenste plantgroei (het onkruid). Met gewasbeschermingsmiddelen kun je heel gericht onkruid bestrijden, maar dit heeft ook effecten op onze omgeving. Daarom worden de regels rond het gebruik ervan steeds strenger. En omdat het meestal gaat om grote oppervlakken en het handmatig wieden erg arbeidsintensief en kostbaar is wordt in de akkerbouw nu volop geëxperimenteerd met allerlei wiedrobots.
Groenpact Digi & Tech  
Nieuws
Al een aantal jaren is er een trend om meer groen in de stad op te nemen. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens hittegolven in de stad verlagen, zorgen voor schaduw, hebben effect op vochtigheid en zo het hitte-eiland effect verminderen. Hierdoor is het prettiger leven in de stad en ondervinden mensen minder last van hitte. En een groene omgeving stimuleert het gebruik van de fietsen en wandelen waardoor ook de uitstoot wordt beperkt.
Groenpact Digi & Tech  
Nieuws
Het project PreciSIAlandbouw heeft vijf opzichzelfstaande rapporten opgeleverd op vijf thema's: sensortechnologie, kennis en advies, robotisering, digitalisering en verdienmodellen. De rapporten zijn bedoeld voor de praktijk, het onderwijs en de onderzoeksgemeenschap. Groen Kennisnet interviewt Corné Kocks, lector Precisielandbouw & Smart Farming. Wat zijn de belangrijkste resultaten en waar is hij het meest trots op?
Groen Kennisnet  
Nieuws
CoE Groen presenteert twee resultaten van een nieuwe project PreciSIAlandbouw, dat loopt van juni 2021 tot eind mei 2023. Bij het project PreciSIAlandbouw staat het ontwikkelen van kennis in samenwerking met Wageningen Universiteit, hbo, mbo, bedrijfsleven, brancheorganisaties, praktijkcentra en overheid centraal. In werkpakket 2 ligt de focus op precisielandbouw in de akkerbouw en in werkpakket 3 onderzoekt het team de kansen van robotisering in de kringlooplandbouw. De resultaten van deze onderzoeken zullen straks op Groen Kennisnet te vinden zijn.
CoE Groen  
Nieuws
Er zijn meer dan twintig platforms voor precisielandbouw en er bestaat nog geen regelgeving of handvatten vanuit de overheid. De recentelijke Kamervragen over de inzet van big data binnen de landbouw zijn door het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) beantwoord. Uit deze antwoorden blijkt dat er nog veel knelpunten zijn en de overstap voor boeren allesbehalve soepel verloopt. Op het gebied van big data en de verschillende softwarepakketten is nog veel winst te behalen.
Groen Kennisnet